Sebastjan - Spółka doradzców podatkowych

Zmiany stawek VAT od 1 kwietnia 2020 roku

19.03.2020 r

Wokół szaleją wirusy, trwa pandemia, a podatki, jak to podatki, żyją swoim życiem. Począwszy od 1 kwietnia 2020 roku wchodzi w życie nowa matryca stawek VAT.

Zmianie ulegnie sposób identyfikowania towarów i usług poprzez odejście od stosowania PKWiU 2008 na rzecz unijnej Nomenklatury scalonej (CN) w zakresie towarów oraz Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług PKWiU (2015) w zakresie usług. Nowe regulacje prawne w tym zakresie dotyczą m.in.: ujednolicenia stawek VAT w tych samych grupach produktów, z jednoczesną zasadą równania w dół - do niższej stawki. W związku z tym niektóre stawki zostaną obniżone, m.in. na produkty pierwszej potrzeby, np. pieczywo każdego rodzaju (z 8%, 23% na 5%), zupy, buliony, żywność homogenizowana, dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego (z 8% na 5%) czy produkty dla niemowląt i dzieci (z 8% na 5%). Dla niektórych towarów z kolei stawka VAT wzrośnie, np. na homary i ośmiornice oraz inne skorupiaki, mięczaki i bezkręgowce wodne (m.in. kraby, langusty, krewetki, ostrygi, małże, ślimaki - z 5% na 23%), drewno opałowe (z 8% na 23%).

Od 1 kwietnia 2020 r. nie będzie już miało znaczenia, czy danie jest serwowane na miejscu czy na wynos. Zawsze bowiem będzie stosowana stawka 8%. Jedynie potrawy zawierające owoce morza muszą się liczyć ze znacznym wzrostem cen. Posiłki zawierające homary i ośmiornice oraz inne skorupiaki, mięczaki i bezkręgowce wodne (m.in. kraby, langusty, krewetki, ostrygi, małże, ślimaki) oraz przetwory z nich, kawior oraz namiastki kawioru będą opodatkowane stawką 23%.

Poniżej wybrane przykłady zmiany stawek VAT od 1 kwietnia 2020 roku:

Obniżenie stawki VAT:

  • owoce tropikalne i cytrusowe, niektóre orzechy (np. migdały, pistacje) - z 8% do 5%,
  • pieczywo o terminie przydatności do spożycia lub minimalnej trwałości przekraczającej 14 dni z 8% do 5%,
  • wyroby ciastkarskie (z 8% lub 23% - w zależności od terminu przydatności do spożycia lub minimalnej trwałości - do 5%),
  • zupy, buliony, żywność homogenizowana - w tym również dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego - z 8% do 5%,
  • musztarda, niektóre przyprawy przetworzone (np. pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek) - z 23% do 8%,
  • produkty dla niemowląt i dzieci tj. żywność przeznaczona dla niemowląt i małych dzieci, smoczki, pieluszki oraz foteliki samochodowe - z 8% do 5%,
  • artykuły higieniczne (podpaski, tampony higieniczne, pieluchy) - z 8% do 5%,

Podwyższenie stawki VAT:

  • homary i ośmiornice oraz inne skorupiaki, mięczaki i bezkręgowce wodne (m.in. kraby, langusty, krewetki, ostrygi, małże, ślimaki) oraz przetwory z nich, kawior oraz namiastki kawioru, jak również sprzedawane w różnego rodzaju placówkach gastronomicznych posiłki, których składnikiem są ww. produkty - z 5% i 8% do 23%,
  • lód - używany do celów spożywczych i celów chłodniczych - z 8% do 23%,
  • czasopisma specjalistyczne, z wyjątkiem czasopism regionalnych i lokalnych drukowanych, na dyskach, płytach itp. (dla których utrzymuje się stawkę 5%) - z 5% do 8%,
  • drewno opałowe - z 8% do 23%.

Tak jak dotychczas 8% stawką opodatkowane będą:

  • towary i usługi zwykle wykorzystywane w produkcji rolniczej (zwierzęta gospodarskie, nawozy i środki ochrony roślin, sznurek do maszyn rolniczych),
  • wyroby medyczne, produkty lecznicze, środki odkażające,
  • usługi związane z kulturą, sportem, rekreacją, transport osobowy, roboty konserwacyjne, czy usługi gastronomiczne,
  • usługi uzdatniania i dostarczania wody mieszkańcom za pośrednictwem sieci wodociągowych lub poza systemem sieciowym np. beczkowozami, cysternami, usługi odprowadzania i oczyszczania ścieków oraz zagospodarowanie odpadów.

W świetle ostatnich doniesień prasowych i wniosków składanych przez samych przedsiębiorców nie można wykluczyć, że ze względu na pandemię koronawirusa, opisywane wyżej zmiany nie wyjdą w życie od 1 kwietnia 2020 roku, jednakże wymaga to zmiany ustawy.

Z poważaniem, Arkadiusz Sebastjan